راهنمای کامل قوانین اجاره خودرو در ترکیه: اطلاعاتی که حتماً باید بدانید!
کشور ترکیه امروزه مقصد بسیاری از گردشگران، فعالان اقتصادی و سرمایهگذاران ایرانی است و یکی از چالشهای پیشروی تمامی مسافران، حمل ونقل و تردد در سطح شهر محل اقامت است. اما در این بین، ممکن است افرادی که اطلاعات کافی در خصوص قوانین اجاره خودرو در ترکیه ندارند، با مشکلاتی مواجه شوند.
ازاینرو بسیاری از مسافران برای آسایش بیشتر و رهایی از مشکلات سیستم حمل و نقل و هزینه بالای کرایه تاکسی شهرهای ترکیه، خوروی خصوصی اجاره میکنند تا یک سفر باکیفیت را تجربه کنند و لحظات زیبای اقامت خود را به مشکلات سیستم حمل و نقل این کشور گره نزنند.
اگر شما هم قصد اجاره خودرو در ترکیه را دارید، توصیه میکنیم قبل از هر اقدامی قوانین اجاره خودرو در ترکیه را بررسی کنید و اطلاعات بیشتری کسب نمایید.
چگونه در ترکیه، خودرو اجاره کنیم؟
قوانین اجاره خودرو در ترکیه برای اتباع خارجی این امکان را فراهم کرده است که بتوانند با اجاره خودرو، اتومبیل خصوصی در اختیار داشته باشند.
شما میتوانید با مراجعه به شرکتهای رنت خودرو یا ترانسفر فرودگاهی، خودروی خصوصی اجاره کنید. این شرکتها دو سرویس اجاره خودرو با راننده و اجاره خودرو بدون راننده را ارائه میدهند.
برای اجاره خودرو بدون راننده، ارائه مدارک زیر طبق قوانین اجاره خودرو در ترکیه الزامی است:
- کردیت کارت
- پاسپورت
- گواهینامه بینالمللی
- مدارک محل اقامت
- پرداخت ودیعه ضمانت
- پرداخت کرایه ماشین
- شرط سنی حداقل 21 ساله
جهت اجاره خودرو با راننده، نیازی به گواهینامه نیست و با ارائه مدارک و پرداخت هزینهها (ودیعه ضمانت و کرایه) قرارداد تنظیم و خودرو تحویل داده میشود.
نحوه رزرو و اجاره خودرو در ترکیه
طبق قوانین اجاره خودرو در ترکیه شما به چند طریق میتوانید ماشین اجاره کنید. ابتدا لازم است که شرکت رنت خودروی مورد نظر خود را بیابید و کیفیت خدمات آن را ارزیابی کنید.
در اینصورت میتوانید به صورت آنلاین خودرو را با واریز پیشپرداخت رزرو کنید. همچنین میتوانید پس از رسیدن به مقصد، با مراجعه به دفاتر شرکت و ارائه مدارک موردنیاز، اتومبیل مورد نظر خود را اجاره کنید.
روش دیگر، اجاره خودرو در فرودگاه است. بسیاری از شرکتهای معتبر رنت خودرو در ترمینالهای ورودی فرودگاه نمایندگی دارند که با مراجعه به این دفاتر میتوانید خودرو اجاره کنید.
علاوهبر موارد فوق، شما این امکان را دارید که قبل از سفر، با مراجعه به دفاتر شرکتهای ایرانی رنت خودرو، اتومبیل مورد نظر خود را رزرو و اجاره کنید. در این مورد توصیه میکنیم به سراغ شرکتهای معتبر در این حوزه بروید.
قوانین اجاره خودرو در ترکیه: تمام جزئیات را بدانید
در بیشتر مواقع اطلاعاتی که در خصوص اجاره خودرو در ترکیه به اتباع خارجی داده میشود، شامل هزینهها، مدارک مورد نیاز و نحوه تنظیم قرارداد است.
اما بسیاری از افراد پس از مطالعه قرارداد اجاره، با مواردی برخورد میکنند که اطلاعات کافی در آن زمینه ندارند یا بعضی از شرایط در قرارداد به طور شفاف قید نشده است. در اینصورت کماطلاعی افراد و مسکوت بودن قرارداد در زمینههای مختلف، به زیان اجارهکننده خواهد بود.
در این بخش به چند مورد مهم از قوانین اجاره خودرو در ترکیه و نحوه تنظیم اجارهنامه اشاره میکنیم که باید به طور کاملا شفاف در قرارداد قید شده باشند.
محدودیت مسافت ماشین اجارهای
یکی از موارد مهمی که اجارهکنندگان خودرو در ترکیه باید کاملا نسبت به آن آگاه باشند، محدودیت مسافت پیمودهشده است. این مورد در وهله اول کاملا منطبق بر توافق طرفین قرارداد در نظر گرفته میشود؛ یعنی هرآنچه که در قرارداد اجاره خودرو قید شده باشد، برای طرفین لازمالاجرا خواهد بود.
اما اگر قرارداد در این مورد مسکوت باشد، باید طبق عرف و قوانین اجاره خودرو در ترکیه اقدام کرد. بنابراین توجه داشته باشید که مطابق عرف و قوانین اجاره خودرو در ترکیه، اجاره خودرو، مشمول قانون محدودیت مسافت است.
به شما توصیه میکنیم در زمان انعقاد قرارداد این مورد را کاملا مشخص کنید که آیا ماشین اجارهای دارای محدودیت مسافت پیمودهشده است یا قرارداد به شکل نامحدود منقعد میشود؟
محدودیت مسافت خودرو اجارهای چگونه محاسبه میشود؟
طبق عرف شرکتها و قوانین اجاره خودرو در ترکیه محدودیت مسافت، برمبنای نوع اجاره (روزانه، هفتگی و ماهیانه) و کلاس و نوع خودرومحاسبه میشود که به شرح زیر است:
مسافت تعیینشده در اجاره خودرو روزانه، 300 تا 500 کیلومتر در نظر گرفته میشود و میزان مسافت تعیینشده در اجاره ماهیانه، 3000 تا 4000 کیلومتر است.
در مورد اجاره هفتگی نیز با توجه به تعداد روزها و برمبنای مسافت معینشده در سرویس روزانه، محاسبات انجام میشود.
چنانچه رانندهای محدودیت مسافت را رعایت نکند، تعرفه مازاد مسافت طیشده، از وی دریافت خواهد شد. این کارمزد مازاد در شرکتهای مختلف، تعرفههای متفاوتی دارد که هر سال برمبنای افزایش قیمت ارز و تورم اقتصاد ترکیه در نظر گرفته میشود.
از آنجا که قرارداد اجاره، برمبنای اراده و رضایت طرفین تنظیم میشود، ممکن است بعضی از شرکتها محدودیت مسافت را بهگونه دیگری محاسبه کنند که لازم است در قرارداد ذکر شود. توصیه میکنیم برای احتساب مسافت مجازدر زمان تحویل خودرو، به کیلومترشمار خودرو دقت کنید.
نحوه پرداخت جریمه خودرو اجارهشده
پرداخت جریمه خودرو اجاره در ترکیه برعهده کیست؟ شرکت کرایه خودرو یا راننده ماشین اجارهای؟! این سوالی است که باید در قرارداد تنظیمی به طور صریح پاسخ داده شود.
توجه داشته باشید که در سالهای اخیر تغییراتی در قوانین اجاره خودرو در ترکیه ایجاد شده است و باید شما از این موضوع کاملا مطلع باشید.
طی سالها قوانین رانندگی کشور ترکیه، شرکت اجاره خودرو را مرجع اصلی پرداخت جریمههای تخلفات رانندگی معرفی میکرد و با تحت فشار گذاشتن این شرکتها، جریمهها وصول میشدند.
این درحالی بود که شرکتهای رنت خودرو در بیشتر مواقع نمیتوانستند این جریمهها را از رانندگان ماشینهای اجارهای دریافت کنند؛ زیرا از هیچ حمایت قانونی برخوردار نبودند.
همین موضوع موجب نارضایتی شرکتها شد تا جایی که سخنگویان انجمنهای اجاره خودرو در سرتاسر ترکیه، از ضعف قانون در این زمینه اظهار نارضایتی کردند. این موج نارضایتی به قدری قوت گرفت که منجر به ایجاد اصلاحاتی در قوانین اجاره خودرو در ترکیه و برخورد با رانندگان متخلف شد.
طبق اصلاحات انجامشده سال 2021 در قوانین رانندگی کشور ترکیه، مقرر گردید جریمه قضایی، تخلفات رانندگی و جریمههای ترافیک و عبورهای OGS و KGS از زمان شروع اجاره تا پایان قرارداد به طور مستقیم از اجارهکننده دریافت میشود.
فرصت لغو سفارش یا تمدید اجاره
بنابه هر دلیلی ممکن است شما پس از تنظیم قرارداد، قصد لغو تراکنش را داشته باشید یا اینکه بخواهید مدت اجاره را تمدید کنید.
در قرارداد اجاره باید فرجه زمانی لغو سفارش یا درخواست تمدید اجاره مشخص شود؛ زیرا شرکتهای مختلف فرجههای زمانی خاصی را در نظر میگیرند و عدم اطلاع شما از این موضوع ممکن است شما را متضرر کند.
در نظر داشته باشید که عرف بیشتر شرکتها این است که اجارهکننده موظف است 24 ساعت قبل، درخواست لغو تراکنش یا تمدید اجاره را به شرکت رنت خودرو اطلاع دهد.
در غیراینصورت اگر بعد از سپری شدن این مدت اعلام کنسلی تراکنش کند، شرکت مبلغی از پیشپرداخت را کسر میکند و مابقی تحویل داده میشود.
شرط رانندگی راننده دوم
چنانچه تمایل داشته باشید که علاوهبر شما، راننده دیگری هم حق رانندگی با ماشین اجارهشده را داشته باشد باید در زمان انعقاد قرارداد این نکته را ذکر کنید تا ثبت شود.
در اینصورت باید هزینه راننده دوم هم پرداخت گردد تا او هم مشمول بیمه خودرو شود. توجه داشته باشید که احراز شرط سنی و شرایط گواهینامه در مورد راننده دوم هم الزامی است.
درصورتی که این مورد در قرارداد ذکر نشود و فرد دیگری غیر از اجارهکننده رانندگی کند، شرکت جهت فسخ قرارداد و اخذ جریمه، اقدامات قانونی انجام خواهد داد. علاوهبراین، چنانچه سانحه رانندگی رخ دهد، شرکت بیمه هیچ مبلغی بابت جبران خسارت پرداخت نخواهد کرد.
کاسکو، بیمه خودرو اجاره ای
طبق قوانین اجاره خودرو در ترکیه، هیچ خودرویی را بدون داشتن بیمهنامه معتبر نمیتوان اجاره کرد؛ بنابراین باید در زمان ثبت قرارداد، شماره بیمهنامه معتبردر قرارداد قید شود.
در نظر داشته باشید که بیمه تا زمانی خسارات را پوشش میدهد که تخلفات عمدی از سوی راننده انجام نشود. در مواردی مانند مصرف مواد مخدر و مشروبات الکی حین رانندگی، رعایت نکردن سرعت و میزان بار مجاز، رانندگی توسط شخصی غیر از راننده اصلی و راننده دوم مندرج در قراداد و مواردی از این دست، شرکت بیمه بههیچ عنوان مسئولیتی برای جبران خسارات نخواهد داشت.
سخن پایانی
تنظیم قرارداد برای طرفین علاوهبر ایجاد حق، تعهد و تکلیف ایجاد میکند؛ بنابراین بهتر است تمامی مفاد آن کاملا بررسی شود تا طرفین متضرر نگردند.
در خصوص اجاره خودرو درترکیه هم لازم است که اتباع خارجی با ارزیابی شرکتهای رنت خودرو، شرکتی را انتخاب کنند که کاملا مطابق با قوانین اجاره خودرو در ترکیه عمل کند و نقطه ابهامی در قرارداد و ارائه خدماتش وجود نداشته باشد.
ازاینرو توصیه میکنیم قبل از سفر، مقدمات و هماهنگی ها را با پشتیبان اجاره آنلاین خودرو کارت را پیش ببرید تا از مفاد پیشنویس قرارداد اجاره خود کاملا مطلع باشید.
برای سفر با خودرو اجاره ای با راننده در استانبول بخوانید.
خیلی متن خوبی بود ، ممنون.
خواهش می کنم. امیدوارم پست های دیگه مون هم براتون خوب باشه.